Andrahandsuthyrning Brf Kungsängen Entré
För andrahandsuthyrning av lägenheter i Brf Kungsängen Entré tillämpas följande villkor.
Andrahandsuthyrning ska i förväg godkännas av styrelsen och ha giltiga skäl. Ansökan om andrahandsuthyrning görs via Simplekos portal.
Ett ärende skapas som går till styrelsen för beslut. Styrelsens beslut meddelas via e-post.
Till ansökan via portalen ska kontraktet för andrahandsuthyrning bifogas. Mall för att skapa ett hyreskontrakt finns längre ner på denna sida.
De villkor som ska var uppfyllda är:
● Uthyrningen ska vara tidsbegränsat (min tre månader och max ett år)
● Hyresgästen ska vara en privatperson
● Giltigt skäl till uthyrning enligt gällande praxis (se längre ner)
● Giltigt skäl kan behöva styrkas med intyg
Föreningen tar ut en administrativ avgift på 10 procent av ett prisbasbelopp per år. Beloppet är i 2025 års nivå 5 880 sek.
KLICKA HÄR för att nå blanketten för att skapa ett andrahandskontrakt
Praktiska tips om att hyra ut bostadsrätt i andra hand – Boupplysningen.se
Ska du hyra ut en bostadsrätt i andra hand är det viktigt att du får godkännande från bostadsrättsföreningen. Trots att du äger bostaden måste du ta hänsyn till bostadsrättsföreningens stadgar och styrelse. Det finns även bestämmelser kring hur mycket du får ta ut i hyra och hur ett andrahandskontrakt ska upprättas. Att hyra ut en bostadsrätt kan för många ta emot lite då de flesta är väldigt rädda om sin bostad. Genom att följa dessa steg kan du göra uthyrningen så trygg och smidig som möjligt.
1. Ta reda på om du får hyra ut din bostadsrätt
Att ha en bostadsrätt innebär att du äger en viss del av en bostadsrättsförening. Om du måste flytta ut tillfälligt kan du hyra ut bostaden i andra hand, förutsatt att din bostadsrättsförening godkänner detta. Vad som gäller för andrahandsuthyrning är reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar och även i hyreslagen.
Giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt i andra hand är enligt gällande praxis:
● Om du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
● Arbete, studier, värnplikt eller vård av anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
● På grund av sjukdom
● När du hyr ut till egna barn
● När du hyr ut till närstående
● Om du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget
● Tillfällig utlandsvistelse
● Eget boende på vårdhem
● I väntan på egen pension
Om du ska hyra ut av dessa skäl måste bostadsrättsföreningen godkänna din uthyrning. Dessutom kan bostadsrättsföreningen tillåta fler anledningar till uthyrning. I så fall ska dessa stå utskrivna i bostadsrättsföreningens stadgar.
2. Om du inte skulle få din ansökan godkänd
Om din ansökan inte skulle bli godkänd kan du överklaga beslutet hos Hyresnämnden. Skulle Hyresnämnden ge dig rätt får du hyra ut bostaden baserat på detta beslut, trots att bostadsrättsföreningen inte vill det.
Tänk på! Du bör aldrig hyra ut din bostadsrätt i andra hand utan godkännande från bostadsrättsföreningen eller beslut från Hyresnämnden.
Att hyra ut bostaden utan godkännande från bostadsrättsföreningen eller beslut hos Hyresnämnden är aldrig en bra idé. I dessa fall kan bostadsrättsföreningen säga upp din nyttjanderätt av bostaden.
3. Bestäm vilken hyra du ska ta ut
Att bestämma vilken hyra du ska ta ut för uthyrning av bostadsrätt är inte det enklaste. Du måste delvis ta hänsyn till dina egna kostnader för bostaden, eftersom du inte vill göra förlust på att hyra ut i andra hand. Dessutom måste du ta hänsyn till vad som är en skälig hyra för din bostadsrätt. Om du tar ut en oskälig hyra kan hyresgästen begära att hyran sänks. Anvisningar för att räkna ut skälig hyra finns på www.boupplysningen.se
4. Lägg upp en annons och hitta en hyresgäst
Var du ska annonsera uthyrande av din bostadsrätt är helt upp till dig. Många lägger upp annonsen på Blocket.se, andra i den lokala tidningen och den senaste tiden har det blivit allt vanligare att lägga upp en annons på Facebook. Om du lägger upp din annons på Facebook kan det vara bra att göra inlägget delbart, så att dina vänner kan dela annonsen med sina vänner.
5. Komplettera din ansökan till bostadsrättsföreningen
När du hittat en hyresgäst kan du behöva komplettera din ansökan om att få hyra ut din bostad. Detta är för att bostadsrättsföreningen ofta vill veta vem du planerar att hyra ut bostaden till och att personen i fråga är en ansvarsfull person som kommer kunna betala för bostaden.
En privatperson kan gratis begära att få en kreditupplysning på sig själv en gång om året, vilket du kan be din hyresgäst att göra. På så sätt kan du visa för din bostadsrättsförening att personen du planerar att hyra ut till har god ekonomi.
6. Skriv andrahandskontrakt och inventarieförteckning
Det absolut viktigaste vid uthyrning av bostadsrätt i andra hand är att du upprättar ett andrahandskontrakt samt en inventarieförteckning. Du som hyresvärd har fortfarande fullt ansvar för din bostadsrätt och ett kontrakt anger vad som gäller om hyresgästen inte betalar hyran, om denne orsakar skada på bostaden och liknande. Vid andrahandsuthyrning bör kontraktet alltid vara skriftligt, annars kommer du få svårt att bevisa vad som har avtalats om det skulle uppkomma en tvist.
Det kan även vara bra att din hyresgäst tecknar en hemförsäkring eftersom hyresgästen oftast inte skyddas av din hemförsäkring.
7. Upprätta ett protokoll över eventuella skador
Om det skulle uppkomma skador under tiden du hyr ut din bostadsrätt är det din skyldighet att bevisa att skadan uppkommit under den tid din hyresgäst bodde där. Det är därför bra att upprätta ett protokoll över eventuella skador innan du låter hyresgästen flytta in, alternativt gör ni detta gemensamt den dag då hyresgästen flyttar in.
Ett besiktningsprotokoll ska innehålla skador som redan finns i bostaden då hyresgästen flyttar in. Det kan även vara en bra idé att inkludera foton så att du som hyresvärd kan bevisa om en ny skada uppkommit när du får tillbaka din bostadsrätt.
8. Lämna över nycklarna och låt hyresgästen flytta in
På inflyttningsdagen ska du lämna över nycklarna till din hyresgäst och låta denna flytta in. När hyresgästen flyttat in innebär det att denna får exklusiv rätt till bostadsrätten. Trots att du som hyresvärd har reservnycklar får du inte återta lägenheten eller besöka den oannonserat. Kommer du behöva hämta post eller liknande måste detta anges i kontraktet som skrivs från början.
9. Skatta på dina inkomster från andrahandsuthyrning
När du hyr ut en bostadsrätt i andra hand måste du betala in inkomstskatt för detta. Inkomster från uthyrning i andra hand redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Enligt Skatteverket får du göra schablonavdrag på 40 000 kronor samt ett avdrag för avgifter som du betalar in till bostadsrättsföreningen. Eventuella inkomster utöver detta skattar du med 30%.
10. Övrigt att tänka på
Ha någon som företräder dig vid styrelsemöten. Om du exempelvis ska bo på annan ort under uthyrningen kan det vara lämpligt att ha någon som företräder dig på styrelsemöten. Det behöver inte vara din hyresgäst utan kan vara någon annan närstående. För att någon ska kunna företräda dig krävs det att du skriver en fullmakt för detta.
Betala avgiften till föreningen själv. Det är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare att avgiften till föreningen betalas in i tid. Det är därför bäst att du betalar alla egna utgifter så som avgift till föreningen, abonnemang, el och liknande och att din hyresgäst i sin tur betalar en hyra till dig.
Ha kontakt med dina grannar. Det kan vara bra att kontakta en granne och informera denne om att du ska hyra ut din bostadsrätt samt lämna dina kontaktuppgifter. Då kan grannen höra av sig om något inte är som det ska så slipper du få reda på det från bostadsrättsföreningens styrelse.